Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Λαδομέλισσο (Η προστασία)

Μετά την πρώτη επαφή με το «Λαδομέλισσο», ήρθε η ώρα των πράξεων. Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις, γίνεται πλήρης μεταφορά σε κυψέλη (μελισσοσμήνος, κηρήθρες, κτλ).
Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν οι κηρήθρες, έστω και τμηματικά. Απ’ την άλλη, η εποχή δεν βοηθάει για τέτοιου είδους ενέργειες. Οπότε και αποφασίσαμε την προστασία του προς το παρόν και όσο αυτό είναι δυνατόν. Η μορφολογία του κορμού, έτσι και αλλιώς είναι αρκετά αντίξοη για τη ζωή των μελισσών.
Με ένα κομμάτι νάιλον, τυλίξαμε τον κορμό και το δέσαμε σταθερά, αφήνοντας μια μικρή είσοδο ώστε να περιορίσουμε το τεράστιο άνοιγμα της κουφάλας.



Στη συνέχεια, με ταινία τυλίξαμε το πάνω μέρος ώστε τα νερά (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος) να κυλούν πάνω στο νάιλον και όχι μέσα απ’ αυτό.



Στο κάτω μέρος το γυρίσαμε προς τα πάνω (σαν ρεβέρ) ώστε τα νερά να οδηγούνται προς τα πλάγια.



Τέλος προσθέσαμε μπροστά στην είσοδο ένα κεραμίδι (κάτι σαν σανίδα προσγείωσης) και βάλαμε λίγο μέλι ώστε να τροφοδοτήσουμε, κατά κάποιο τρόπο, το μελίσσι.



Οι παραπάνω ενέργειες, φάνηκε να «παραξενεύουν» στην αρχή τις μέλισσες που πετούσαν νευρικά, έκαναν κύκλους και είχαν μια δυσκολία να ξαναμπούν στην κυψέλη. Στη συνέχεια όμως, προσαρμόστηκαν και συνέχισαν κανονικά τις πτήσεις τους. Ακόμα περισσότερο δε, με την παρουσία του μελιού, ενίσχυσαν την δραστηριότητα τους και περισσότερες μέλισσες έβγαιναν & ξανάμπαιναν στην κυψέλη κουβαλώντας το απρόσμενο δώρο.
Δεν γνωρίζω τι περισσότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε να το βοηθήσουμε. Ελπίζω να τα καταφέρει και να «βγάλει» τον χειμώνα. Επιφορτίσαμε και τον θείο με την τροφοδοσία του (να βάζει λίγο μέλι τις ζεστές μέρες του χειμώνα) και ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Εν τω μεταξύ, με την απειρία στο χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, είμαστε σε αναζήτηση τρόπου για την ασφαλή μεταφορά του σε κυψέλη.

7 σχόλια:

manos είπε...

Γεια σου φιλε
Ξερω ενα τροπο να βγει το σμηνος απο εκει μεσα
Αν δεν ξερεις πες μου να σου πω

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου συνάδελφε,
το πρώτο μελίσσι ήταν εύρημα. Το χω αποθανατίσει σε video το 1992 (κάποτε θα το ανεβάσω) και από τότε η ασθένεια (αγάπη για τις μέλισσες) όσο πάει και μου γίνεται πιο βαριά.
Ελπίζω να μην το βλέπεις τα βράδια στον ύπνο σου, γιατί αλλιώς η ασθένεια θα σου γίνει χρονία.

PanKok είπε...

@manos
Βεβαίως και με ενδιαφέρει!!!
Θα περιμένω... & ευχαριστώ!

@Θεοδόση
Μην το συζητάς! Τους έχω τρελλάνει στα τηλέφωνα για να μαθαίνω τι κάνει

μελονικος είπε...

Καλές γιορτές και ο καινούριος χρόνος να είναι σπουδαίος.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Καλή αρχή φίλε.Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου "αρρώστια" για τις μέλισσες.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά,
Καλά Χριστούγεννα & ευτυχισμέος ο καινούργιος χρόνος με Υγεία και Ευτυχία.

PanKok είπε...

Νίκο & Θεοδόση,

Σας ευχαριστώ και εύχομαι και σε σας Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία.