Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 2η

Από την Κυριακή και κατά τη διάρκεια της εβδομάδος περάσαμε στη 2η φάση στο βάψιμο των κυψελών. Και δεν είναι τίποτα άλλο από το πέρασμα όλων των ξύλινων επιφανειών (εξωτερικά πάντα) με τη βελατούρα νερού (υπόστρωμα).


Βελατούρα

Οι πολλές επιφάνειες έπρεπε να βαφτούν, να στεγνώσουν, να γυριστούν και να βαφτούν από την άλλη κ.ο.κ., κάτι που ήταν μια σχετική ταλαιπωρία γιατί απαιτούσε σύντομα αλλά συχνά βαψίματα. Και σε συνδυασμό με τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, ένα σημαντικό μέρος της επωμίστηκε ο πατέρας μου. (Γι’ αυτό και η φωτ. είναι από πιο προχωρημένο στάδιο!)


Παράλληλα, έγινε και ένα σιλικονάρισμα εσωτερικά των τροφοδοτών ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα διαρροής στο σιρόπι καθώς επίσης και περιμετρικά του πλέγματος γιατί κάθε φορά που το έπιανες σε τρύπαγε!


Σιλικονάρισμα

Επίσης προχώρησε και η συρμάτωση των πλαισίων.


Κατακάρφωμα

Μετά το πέρασμα των καψουλιών, κατακαρφώθηκαν κηρηθροφορείς, ορθοστάτες και πήχεις (σε 8 σημεία με τα μικρά καρφάκια) και στη συνέχεια περάστηκε το σύρμα με την απλούστερη μέθοδο του διπλού καρφώματος (αρχή & τέλος).


Συρμάτωση

Τέλος, «κατσαρώθηκε» και το σύρμα για να τεντώσει και να πιάνει καλύτερα πάνω του το φύλλο της κηρήθρας.


Κατσάρωμα

Έκανα σήμερα μια προσπάθεια να συρματώσω κάνα-δύο πλαίσια με τον τρόπο του Θεοδόση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν άστα να πάνε…!:-(
Προσπαθώντας να πετύχω τα σωστά περάσματα και δεσίματα στις γωνιές, χαλάρωνε το σύρμα και μετά δεν μαζευόταν με τίποτα. Νομίζω όμως ότι είναι θέμα εξάσκησης και όταν θα έχω τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ανεβάσω και τα σχετικά ντοκουμέντα! :-)


Στη συρμάτωση, πολύ βολική αποδείχθηκε μια πατέντα που έφτιαξε ο πατέρας μου για να κρατάει το σύρμα και να μην ξετυλίγεται. Και είναι αρκετά απλή στην κατασκευή της:


Πήρε ένα πλαστικό δοχείο, τόσο ώστε να χωράει το καρούλι του σύρματος οριζόντια. Το έκοψε στο ανάλογο ύψος και κάπου στη μέση έκανε μια τρύπα.


Δοχείο και καπάκι

Κράτησε και το καπάκι και αφού έβαλε επάνω του μερικούς βώλους (μπίλιες ή γκαζάκια, όπως τα λέγαμε μικροί), το τοποθέτησε στον πάτο του κομμένου δοχείου.


Καπάκι με μπίλιες     Καπάκι στο πάτο

Τοποθέτησε το καρούλι μέσα στο δοχείο και πάνω από τις μπίλιες, πέρασε και το σύρμα από την τρύπα, και έτοιμο.


Συρματοδότης

Πολύ απλό και πολύ βολικό!
(Έφτιαξα και ένα μικρό βίντεο για να δείτε πως δουλεύει…)


5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Αν θές μπές στο site melissokomos.com και πήγαινε στα άρθρα μελών έχω φτιάξει ένα απλούστατο σύστημα γρήγορης συρμάτωσης.Δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα.

PanKok είπε...

Σ' ευχαριστώ, Μάρκο. Την είδα. Μήπως σου βρίσκεται η φωτογραφία σε μεγαλύτερη ανάλυση? (και χωρίς τις λεζάντες, είναι ΟΚ)

HB είπε...

Congratulations.

I use this photos my blog.

Thanks for sharing.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Mπράβο!!!άλη μια ωραία και απλή πατέντα!!!
Ο γείτονάς μας γάτα όλα τα ωραία τα πιάνει.
Σ ευχαριστούμαι και καλό βράδυ.

markos aliprantis είπε...

Γράψε το e-mail σου και θα σου στείλω.