Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Βαφή κυψελών - Φάση 3η

Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, περάσαμε σιγά-σιγά στην 3η φάση βαφής των κυψελών που είναι η τελική βαφή (χρωματισμός) με ριπολίνη νερού. Φυσικά, για τις λαμαρίνες στα καπάκια χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα χρώματα σε ριπολίνη νεφτιού. Στο σχεδιασμό είχε αποφασιστεί να γίνει διαφορετικός χρωματισμός ανάμεσα σε κυψέλες και κυψελίδια και σε μονόχρωμο μοτίβο, εκτός από τις προσόψεις. Ειδικά για τις λαμαρίνες στα καπάκια, η απόχρωση θα ήταν αρκετά ανοικτή, πολύ κοντά στο λευκό. Έτσι, για τις κυψέλες επιλέχθηκε ένα πολύ ανοικτό τουρκουάζ (J712B) και για τα κυψελίδια ένα αντίστοιχο λαχανί (G120B).


Καπάκια-Λαμαρίνες

Για τα ξύλινα μέρη αντιστοίχως, επιλέχθηκε για τις κυψέλες ένα πιο σκούρο τουρκουάζ (K624D) και για τα κυψελίδια ένια πιο σκούρο λαχανί (E853D).


Ξύλινα μέρη

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία της βαφής. Κυψέλες και κυψελίδια βάφτηκαν στις τρεις πλευρές και από κάτω, αφήνοντας την πρόσοψη. Ο καιρός κάθε άλλο παρά σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή αφού, με την αυξημένη υγρασία κυρίως, αλλά και το κρύο (έξω είχε -2oC και 10 με 15 εκατ. χιόνι!), ανέβαζε βασανιστικά τους χρόνους που χρειάζονταν για να “τραβήξει” η μπογιά ανάμεσα στα “χέρια”.




Στον νεκρό αυτό χρόνο ήρθε η ιδέα να βαφούν οι ράχες στους τροφοδότες ώστε να ξεχωρίζει με μιά ματιά πότε μια κυψέλη έχει εγκατεστημένο τροφοδότη μέσα της. Χρησιμοποίησα έτσι τις αντίστοιχες αποχρώσεις από τις λαμαρίνες στα καπάκια (παρατύπως, λόγω νεφτιού).


Βάψιμο ράχης     Εύκολη αναγνώριση



Τέλος, για την πρόσοψη, είχε αποφασιστεί να γίνει χρήση 4 χρωμάτων (ιώδες - R441L, μπλε - N838K, πράσινο - H843J και κίτρινο - D687C), σε διάφορους συνδυασμούς ανά δύο. Έτσι ξεκίνησε η προεργασία τοποθετώντας την ταινία για να γίνει ο διαχωρισμός των χρωμάτων, όπου αυτός ήταν απαραίτητος.


Κυψελίδια-ταινία     Κυψέλες-ταινία

Κατόπιν ξεκίνησε το βάψιμο και πρώτα βάφτηκαν οι μονόχρωμες προσόψεις...


Βάψιμο προσόψεων     Μονόχρωμες

...και στη συνέχεια οι δίχρωμες (κατά το ήμισυ).


Δίχρωμα κυψελίδια     Δίχρωμες κυψέλες



Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα εναπομείναντα βαψίματα, ολοκληρώνοντας και αυτή τη φάση, ώστε να προχωρήσουμε στην 4η και τελευταία φάση που είναι η τοποθέτηση των συνδετήρων.

7 σχόλια:

Beekeeper είπε...

καλορίζικα

Corfu bee είπε...

βάλε ροζ στα κορίτσια ... θα ξεκινήσω και εγώ σιγά σιγά ζήλεψα

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Πολύ καλή δουλεία .Βλέπω πως τελειώνουν οι ετοιμασίες και πλησιάζει η ώρα 0. Με το καλό .

zepos είπε...

Είναι τρέλα οι πολύχρωμες.. Εγώ δεν έχω αυτή την υπομονή.. Εύγε σου..
Τις βάφω όλες άσπρες με νερόχρωμα 2-3 χέρια και τελειώνω στο άψε-σβήσε.. Τώρα πόσο θα κρατήσουν; Θα δείξει.. Εχω ήδη 4-5 χρόνια μερικές και δεν δείχνουν σημάδια..κόπωσης.
Μια παρατήρηση. Γιατί δεν ανεβάζεις τις φωτογραφίες στον ίδιο τον μπλόκερ ; Ανοίγουν πολύ πιο γρήγορα.

PanKok είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Βάσει χρονοδιαγράμματος, στα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες. Λογικά, θα πιάσω το στόχο και θα είμαι έτοιμος!

Zepo, ούτε και γω είμαι σίγουρος πόσο θα κρατήσουν. Θα το δούμε στην πορεία. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα, θα δούμε τι φταίει και θα το διορθώσουμε.
Με τον blogger έχω μια δυσκολία να διαχειριστώ τις φωτογραφίες που ανεβάζω (ομαδοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, αλλαγή διαστάσεων, κτλ), γι αυτό χρησιμοποιώ το imageshack.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Δουλειά με μεράκι! ΜΠΡΑΒΟ!
Πάντα γεμάτες με μέλια.

skyrianbee είπε...

Μπραβο πολύ καλή δουλειά, να πω την αλήθεια δεν μου φαίνεσαι και τόσο αρχάριος. Για το βάψιμο ένα υλικό που χρησιμοποίησα πέρυσι είναι το υγρό καουτσουκ, νομίζω ότι είναι αρκετά καλό.