Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Σοβαρεύουν τα πράγματα!

Τις τελευταίες 15 μέρες είχα μπει σε μια έρευνα αγοράς για να επεκτείνω τον εξοπλισμό με εργαλεία σχετικά με τον τρύγο. Ανάμεσα σε γνώμες, προτάσεις, τιμές και με ανάλυση για κάθε υπέρ και κατά, τελικά αγόρασα έναν (αρχικά) βασικό εξοπλισμό για τον τρύγο.
Πρώτα όμως θα έπρεπε να διαμορφωθεί ένας χώρος ώστε να στεγάσει αυτόν το εξοπλισμό και γενικότερα τα αντικείμενα της μελισσοκομικής δραστηριότητας. Έτσι, σ’ ένα παλιό δωματιάκι της αποθήκης έγιναν κάποιες βελτιώσεις και ετοιμάστηκε για το νέο του ρόλο.


Ξεκινήσαμε με την συναρμολόγηση του μελιτοεξαγωγέα (χειροκίνητος, 4 πλαισίων, ανοξείδωτος).


Σε λίγα λεπτά ήταν στημένος και έτοιμος προς χρήση, συνοδεία με τον απαραίτητο κουβά και το διπλό φίλτρο μελιού.


Επίσης το δοχείο ηρεμίας μελιού (ανοξείδωτο, 50lt), τοποθετήθηκε και αυτό στη θέση του.


Ένα ηλεκτρικό μαχαίρι απολέπισης με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη απλώθηκε στο τραπέζι.


Επίσης ένα απλό μαχαίρι απολέπισης καθώς και μια πιρούνα απολέπισης συμπλήρωσαν τον εξοπλισμό.


Πάγκο απολέπισης δεν προέβλεπε το πλάνο. Αντ’ αυτού «επιστρατεύτηκε» από την κουζίνα ένα τετράγωνο ταψί (λαμαρίνα για το παστίτσιο ή κάτι τέτοιο ήταν!!! :-) ).

Όλα έτοιμα, εν αναμονή του τρύγου, λοιπόν!!!

2 σχόλια:

Αδιέξοδο είπε...

Καλημέρα,

Επειδή ενδιαφέρομαι και γω να ανανεώσω τον εξοπλισμό μου, θα ήθελα να ρωτήσω (εάν επιτρέπεται)

1) πόσο αγόρασες τον μελιτοεξαγωγέα
2) το δοχείο ηρεμίας μελιού είναι σημαντικό; Εως τώρα μόλις εβγαινε το μέλι απ'τον εξαγωγέα το έβαζα σε τενεκέδες όπου και το κρατούσα. Γιατί χρειάζεται το δοχείο ηρεμίας;

Ευχαριστώ

PanKok είπε...

Καλημέρα,

1) Από την δική μου έρευνα αγοράς (από 3-4 καταστήματα, δλδ) για χειροκίνητο ανοξείδωτο 3 ή 4 πλαισίων, θα πρέπει να υπολογίζεις μεταξύ €240-€300.

2) Νομίζω πως, χωρίς να είναι απαραίτητο, είναι αρκετά πρακτικό. Δίνει τη δυνατότητα διαύγασης στο μέλι ώστε να "λαμπικάρει" και να καθαρίσει από ξένα σώματα (συγκεντρώνονται σαν αφρός στο πάνω μέρος). Στη συνέχεια, με την κάνουλα στο κάτω μέρος, γίνεται ευκολότερη η συσκευασία του μελιού.